Kontrolóri PSK zistili porušenie finančnej disciplíny v DJZ

14.05.2003 Celý región

Viaceré porušenia a obídenia zákonov, nedodržiavanie finančnej disciplíny a absenciu viacerých interných predpisov zistili počas následnej finančnej kontroly...
Viaceré porušenia a obídenia zákonov, nedodržiavanie finančnej disciplíny a absenciu viacerých interných predpisov zistili počas následnej finančnej kontroly v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pracovníci útvaru kontroly Prešovského samosprávneho kraja (PSK). O výsledkoch informoval 9. apríla na tlačovej konferencii v Prešove hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko.

Fedorko povedal, že „ nebudú žiadne návrhy“ na vyvodenie trestno-právnej zodpovednosti. Podľa neho je ťažko dokázať, že sa niekto obohatil, pritom orgány činné v trestnom konaní chcú práve konkrétny dôkaz. Negatívne zistenia kontrolórov sú v prvom rade výsledkom porušovania finančnej disciplíny a nedostatočnej znalosti právnych predpisov. DJZ doteraz nemá zásady vnútorného kontrolného systému na narábanie s finančnými prostriedkami a ani internú smernicu na hmotnú stimuláciu zamestnancov. Výsledky kontroly majú poslúžiť predovšetkým vedeniu PSK pri uplatňovaní svojej zriaďovateľskej pôsobnosti voči DJZ a aj novému riaditeľovi DJZ Pavlovi Kovaľovi, ktorý sa po vymenovaní krajským zastupiteľstvom ujal funkcie od 1. apríla t. r.

Za najvážnejšie zistenia Fedorko označil úhradu 607 tisíc Sk za práce, ktoré príjemca peňazí mal v roku 2001 vykonať, ale tak neurobil. Po roku ich vrátil ako „ bezúročnú pôžičku“ . Zodpovední predstavitelia DJZ pritom vykonanie prác podpísali. Veľké nedostatky zistili kontrolóri pri uzatváraní dohôd o mimopracovnej činnosti a dohôd o umeleckej činnosti. Na úhradu z nich plynúcich záväzkov však vedenie DJZ (predošlý riaditeľ pred Kovaľom bol František Javorský od decembra 2001) použilo vyše 5, 5 milióna Sk zo mzdového fondu a nie z peňazí určených na úhrady za poskytnuté služby. V prvom rade išlo o odmeny pre mimoprešovských umelcov.
I napriek tomu, že DJZ skončilo so stratou 10 miliónov Sk ako svojím hospodárskym výsledkom za rok 2002, Fedorko na základe záverov kontroly si myslí, že rozpočet DJZ je na jeho fungovanie optimálny.

Kontrola v DJZ zameraná na hospodárenie s majetkom, na dodržiavanie zákona o účtovníctve, rozpočtových pravidiel a majetkovo-právnych predpisov prebehla od 6. do 31. marca t. r. Zápisnica z nej je na 14 stranách. Podobnú kontrolu vykonal predchádzajúci zriaďovateľ DJZ Krajský úrad v Prešove 24. januára 2001 až 27. marca 2001 a ako Fedorko zdôraznil, zistené nedostatky naďalej pretrvali, pretože opatrenia na ich odstránenie „ zostali na papieri“ .
(jj)
 

Vyberte región